“Nieuwe jeugdbeschermers coachen en inwerken is het leukste wat er is”

Maar liefst 30 jaar werkt Theun Leerling al bij Nidos. Eerst was hij jarenlang jeugdbeschermer. Inmiddels coacht hij de nieuwe lichting jeugdbeschermers in hun eerste jaar bij Nidos om hun werk zo goed mogelijk te doen. Hij doet zijn werk bij Nidos zelfs zo graag dat hij besloot om na zijn pensioenleeftijd nog een tijdje te blijven werken. “Ik vind het mooi als ik jeugdbeschermers stevig in hun schoenen kan laten staan, zodat zij de jongeren nog beter kunnen begeleiden. Zo maken we samen het verschil.”

Al 30 jaar bij Nidos

Theun startte in 1994 met werken bij Nidos, dat toen nog Opbouw heette. “We hadden toen nog geen computers, iets wat nu haast ondenkbaar is. Ook was de organisatie kleiner en waren er veel minder vestigingen en medewerkers. In die zin zijn de tijden veranderd. Nidos is als organisatie steeds in beweging gebleven om met de tijd mee te gaan, en wij als medewerkers zijn uiteraard meegegroeid.”

In totaal werkte Theun bijna 30 jaar als jeugdbeschermer. Toen hij net met pensioen was, belde een leidinggevende hem op of hij het misschien leuk vond om nieuwe jeugdbeschermers in te werken en te coachen. “Ik dacht meteen: ‘Ja, dat lijkt me hartstikke leuk!’ Ik ben nog heel vitaal en zorg goed voor mijn gezondheid. Bovendien heb ik me altijd heel betrokken gevoeld bij Nidos. De organisatie gaat me echt aan het hart. Logisch, anders werk je ergens niet 30 jaar. Ik ben blij dat ik hier nog steeds mijn steentje mag bijdragen.”

De nieuwe generatie inwerken

Wat Theun precies doet als praktijkbegeleider? Hij coacht nieuwe jeugdbeschermers bij Nidos om hun werk goed te doen. Een uitdagende maar leuke baan, zo vindt hij zelf. “Ik werk nieuwe collega’s in, maak ze bekend met de methodiek en coach hen. Nidos is als organisatie volop in beweging en de veranderende samenleving vraagt natuurlijk ook steeds nieuwe dingen van ons. Daardoor is het werk nooit saai en is de behoefte aan medewerkers extra groot.

Altijd blijven leren

Theuns belangrijkste taak is om ervoor te zorgen dat nieuwe medewerkers goed ingewerkt zijn. “Het geeft mij energie als ik er iets aan kan bijdragen dat nieuwe medewerkers stevig staan en zelfverzekerd hun werk doen.” Dat doet hij niet alleen. Jeugdbeschermers worden ook ondersteund door onder andere gedragswetenschappers die meekijken hoe de jongeren zich gedragen en meedenken als er iets speelt. “Bij elke casus geldt een meerogenprincipe. Daardoor staan de jeugdbeschermers er nooit alleen voor, ook niet na het inwerktraject.”

Overigens leert Theun naar eigen zeggen zelf ook weer van de jeugdbeschermers. “Of je nu 25 of – zoals ik 68 – bent, je blijft altijd leren. De nieuwe generatie jeugdbeschermers bij Nidos brengt een nieuwe dynamiek in het werk en leert mij andersom ook veel over de samenleving zoals die vandaag de dag is.”

Vergelijkbare valkuilen

Volgens Theun helpt het dat hij het werkveld al kende voordat hij deze functie ging vervullen. “Ik zie nieuwe medewerkers stoeien met de dingen die ze tegenkomen en denk dan vaak ‘Oh ja, 30 jaar geleden liep ik tegen dezelfde problemen aan’. Dan probeer ik mijn eigen kennis en lessen door te geven.”

Theuns rol als praktijkbegeleider is een nieuwe functie binnen Nidos. Eerder bespraken de jeugdbeschermers hun caseload met de regiomanagers. Door de komst van de praktijkbegeleiders houden de regiomanagers meer ruimte over voor hun eigen taken én kunnen jeugdbeschermers makkelijker op iemand afstappen. Ook de jongeren hebben er baat bij. Zij kunnen rekenen op nog betere begeleiding doordat jeugdbeschermers begeleiding krijgen om hun werk zo goed mogelijk te doen.”

Veerkracht

Een belangrijke tip die Theun vaak aan jeugdbeschermers meegeeft, is om de jongeren dingen zelf te laten ontdekken en er niet te veel bovenop te zitten. “Nidos gaat uit van de veerkracht en autonomie van de jongeren. Deze jongeren zijn zelf al tot veel in staat; ze komen tenslotte in hun eentje, al dan niet met hulp, naar Nederland. Daarom geef ik jeugdbeschermers mee dat ze niet te snel in een helpende rol hoeven te schieten, maar soms juist de verantwoordelijkheid bij de jongere zelf mogen laten. Het is belangrijk om als jeugdbeschermer betrokken te zijn, maar soms ook afstand te nemen van het werk.”

Cultuursensitief werken

Ook toen hij zelf jeugdbeschermer was, heeft Theun veel meegemaakt. “Natuurlijk zijn niet alle verhalen van jongeren succesverhalen en is dat soms moeilijk. Aan de andere kant heb ik ook veel mooie dingen meegemaakt. Zo kwam ik weleens bij gezinnen die mij dan voor een uitgebreide koffieceremonie met lekker eten uitnodigden. Ook leert het werk je veel cultuursensitiviteit aan. Je ontdekt hoe dingen in jouw cultuur werken en hoe ze in een andere cultuur gaan. Het werk leert je om een brug tussen culturen te slaan.”

Theun ziet dat nog altijd als een waardevolle vaardigheid. “Medewerkers van Nidos die ergens anders gaan werken, zijn juist door die vaardigheid gewild bij andere organisaties. Met verschillende culturen kunnen werken is een belangrijke vaardigheid op de arbeidsmarkt, of je nu gaat werken bij de gemeente, bij de WMO, de Kinderbescherming of ergens anders. Maar ook los van het professionele voordeel, vind ik het een verrijking van mijn leven om met meerdere culturen in aanraking te komen.”

Toekomstplannen

Wat Theuns toekomstplannen zijn? Voorlopig is Theun zeker niet van plan om te stoppen met werken. “Onlangs is mijn contract verlengd en daar ben ik blij mee. Zolang ik me fit en vitaal voel, wil ik dit werk zeker blijven doen. Nieuwe jeugdbeschermers inwerken en coachen is het leukste wat er is.”

Nieuwsgierig naar werken bij Nidos?

Meer weten over werken bij Nidos? Bekijk onze openstaande vacatures. We horen graag van je!