Blogs

Nidos staat voor betrokkenheid, respect en specifieke deskundigheid in het begeleiden en beschermen van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Wij investeren vanuit het positieve, om hun veerkracht en zelfredzaamheid te bevorderen.

Bekijk vacatures

“Nieuwe jeugdbeschermers coachen en inwerken is het leukste wat er is”

Maar liefst 30 jaar werkt Theun Leerling al bij Nidos. Eerst was hij jarenlang jeugdbeschermer. Inmiddels coacht hij de nieuwe lichting jeugdbeschermers in hun eerste jaar bij Nidos om hun werk zo goed mogelijk te doen. Hij doet zijn werk bij Nidos zelfs zo graag dat hij besloot om na zijn pensioenleeftijd nog een tijdje te blijven werken. “Ik vind het mooi als ik jeugdbeschermers stevig in hun schoenen kan laten staan, zodat zij de jongeren nog beter kunnen begeleiden. Zo maken we samen het verschil.”

Lees meer

“Ik weet nooit niet precies hoe mijn dag eruitziet. Dat maakt het werk leuk.”

Voordat Sonja van Mourik bij Nidos kwam werken, werkte ze in heel verschillende administratieve functies. Van een belastingadvieskantoor tot een kinderopvangorganisatie. Maar bij Nidos voelt ze zich echt op haar plek. Sinds 4 jaar werkt ze op de vestiging in Den Bosch als regionaal secretarieel medewerker. Glunderend vertelt ze: “Je doet hier iets goeds voor een kwetsbare groep en geeft hen de goede start in de maatschappij die ze verdienen.” Waarom koos Sonja juist voor Nidos als werkplek? Hoe zien haar werkdagen er zoal uit? Wij spraken haar erover.

Lees meer
jeugdbeschermer opvang wonen in gezinsverband

Veerkracht versterken van vluchtelingenkinderen: hoe doe je dat?

Als jeugdbeschermer bij Nidos begeleid je alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) naar zelfredzaamheid. Dat is een grote verantwoordelijkheid, waarbij een heleboel komt kijken. Om onze jeugdbeschermers in deze taak te ondersteunen en nieuwe jeugdbeschermers een sterke start te geven, hebben we een interculturele methodiek voor jeugdbeschermers ontwikkeld met de naam Veerkracht versterken van vluchtelingenkinderen (kortweg VVV-methodiek). Deze methodiek biedt jeugdbeschermers en andere betrokkenen concrete handvatten om hun werk zo goed mogelijk te doen.

Benieuwd wat de VVV-methodiek inhoudt en hoe je die in je werk als (toekomstig) jeugdbeschermer kunt toepassen? In deze blog vertellen we je er alles over. 

Lees meer

“Het is fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan het geluk van amv’s—hoe klein die misschien ook is”

Wat staat je precies te wachten als je bij Nidos komt werken? Daar kan Guido van Hage alles over vertellen. Hij begon afgelopen november aan zijn nieuwe functie als medewerker voogdijadministratie. Zijn eerste werkweek bij Nidos ligt dan ook nog vers in het geheugen.

Wat deed Guido besluiten om bij Nidos te solliciteren? En hoe heeft hij zijn eerste tijd bij onze organisatie ervaren? Wat sprong er in positieve zin uit en wat heeft hem verrast? Daarover deelt hij graag meer. “Je hebt echt het gevoel dat je iets doet voor een ander, dat je iets kunt betekenen voor de kinderen.”

Lees meer

“Echt contact leggen, echt zien, echt horen en geduld hebben: dat is wat werkt.”

Sinds augustus 2022 werkt Parwana Faqiri als jongerencoach bij Nidos. Hier begeleidt ze alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) van ongeveer 17 jaar oud, die zelfstandig wonen. Ze bezoekt de jongeren meerdere keren per week, helpt hen met dagelijkse praktische zaken en ondersteunt hen bij hun emotionele en fysieke gezondheid. “De kunst is om te zien wat de jongeren nodig hebben. Als ze je eenmaal toelaten, dan geeft dit werk voldoening als geen ander.”

Lees meer
vacatures jeugdbeschermer bij Nidos

“De kinderen noemen mij ‘oom’ of ‘grote broer’”

Martijn Roosen werkt als jeugdbeschermer bij Nidos. Hier begeleidt hij alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Hoe ervaart hij zijn baan bij Nidos? En welke momenten maken zijn werk waardevol en bijzonder? Daarover vertelt hij graag meer. Nidos heeft mijn hart veroverd.”

Lees meer
werken als jeugdbeschermer met vluchtelingen

Vijf soorten Nidos-jeugdbeschermers: welke functie past bij jou?

Lijkt jeugdbeschermer worden bij Nidos je wel wat? En wil je graag meer weten over de mogelijkheden? We vertellen het je graag! Binnen Nidos bestaan er vijf verschillende jeugdbeschermerfuncties. Zo kun je kinderen begeleiden, opvanggezinnen werven en selecteren of een sleutelrol vervullen op onze speciale locaties in Ter Apel, Den Bosch of Schiphol.

In deze blog leggen we je uit wat elke functie inhoudt en hoe je kunt bepalen welke het beste bij jou past.

Lees meer

“Voor de jongeren ben ik een vertrouwenspersoon"

Samatar Abdillahi is intercultureel mediator bij Nidos. Hier helpt hij jongeren en jeugdbeschermers om elkaar beter te begrijpen wanneer de onderlinge communicatie vanwege taal- of cultuurverschillen moeizaam verloopt. Wat ik het mooiste vind aan mijn werk? Het moment waarop de jeugdbeschermer en de jongere elkaar snappen. Wanneer het klikt en ze samen verder kunnen, allebei met een glimlach op hun gezicht.

Lees meer

“Een goed hoofd en een goed hart: als je als jeugdbeschermer over die twee beschikt, ga je het ver brengen”

Talin Balian werkt al negen jaar als jeugdbeschermer bij Nidos. Hier begeleidt ze haar eigen caseload aan alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Daarnaast houdt ze zich bezig met het werven van nieuwe collega’s en begeleidt ze een kleinschalige woongroep van amv’s. Waarom koos ze voor dit werk, en hoe ervaart ze haar baan als jeugdbeschermer bij Nidos? Daarover vertelt Talin graag. “Ik zoek altijd naar de veerkracht van de jongere. Het doel? Ervoor zorgen dat die veerkracht tot uiting kan komen en kan bloeien, terwijl ik naast hem sta.”

Lees meer

“Met jongeren en gezinnen samenwerken kan alleen vanuit je hart”

Meta Kuipers is gz-pscyholoog en orthopedagoog en werkt sinds 4,5 jaar als gedragswetenschapper bij Nidos. Ze werkt nauw samen met jeugdbeschermers om hen te adviseren in hun werk met alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Daarnaast houdt ze zich bezig met diagnostiek en methodiekontwikkeling en geeft ze trainingen. “Het is dynamisch, er is reuring, never a dull moment. Je staat midden in de wereld, in alle opzichten—dat is enorm verrijkend.”

Lees meer