“Het is fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan het geluk van amv’s—hoe klein die misschien ook is”

Wat staat je precies te wachten als je bij Nidos komt werken? Daar kan Guido van Hage alles over vertellen. Hij begon afgelopen november aan zijn nieuwe functie als medewerker voogdijadministratie. Zijn eerste werkweek bij Nidos ligt dan ook nog vers in het geheugen.

Wat deed Guido besluiten om bij Nidos te solliciteren? En hoe heeft hij zijn eerste tijd bij onze organisatie ervaren? Wat sprong er in positieve zin uit en wat heeft hem verrast? Daarover deelt hij graag meer. “Je hebt echt het gevoel dat je iets doet voor een ander, dat je iets kunt betekenen voor de kinderen.”

Op zoek naar een ander soort voldoening

“Voordat ik bij Nidos kwam werken, heb ik verschillende andere functies gehad. Ik ben 20 jaar geleden begonnen op het Grafisch Lyceum en maakte daarna allerlei omzwervingen. Zo heb ik jarenlang in de administratie en logistiek in de auto-industrie gewerkt, maar ook als ontwerper van beursstands en zakelijke interieurs.”

“Toen een nieuwe baan niet helemaal uitpakte zoals ik hoopte, heb ik de tijd genomen om te bedenken wat ik echt wilde. Ik voelde dat ik op zoek was naar een ander soort voldoening in mijn werk; dat ik me graag wilde inzetten voor een organisatie met een maatschappelijk doel. Dat idee speelde eigenlijk al jaren door mijn hoofd, maar ik besloot er nu echt werk van te maken. Per toeval raakte ik in gesprek met een detacheringsbureau. Zij kenden Abdel, het hoofd van de voogdijadministratie bij Nidos, en brachten me met hem in contact. Ons eerste telefonische contact was fijn, waarna ik op gesprek ben gegaan. Toen ging het snel.”

Regelen, checken, beoordelen en verwerken

“Op de voogdijadministratie voeren we alle administratieve taken uit voor de pupillen, vanuit het hoofdkantoor in Utrecht,” vertelt Guido. “We zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de uitbetaling van het leefgeld aan de jongere of zijn of haar opvanggezin. Ook controleren we de voogdijcontracten, die worden opgesteld wanneer een jongere bij een opvanggezin wordt geplaatst. Daarnaast beoordelen we declaraties, verwerken we persoonsgegevens, noem maar op. Eigenlijk zorgen wij ervoor dat er aan alle wettelijke en administratieve regels wordt voldaan, zodat de jongere kan worden opgevangen. Al onze communicatie over de pupillen verloopt via de regiokantoren, die weer in contact staan met de jeugdbeschermers. Ik heb zelf dus geen direct contact met de jeugdbeschermers of jongeren.”

Bij het begin beginnen

Voordat hij bij Nidos begon, kon hij zich bij al die werkzaamheden nog niet zoveel voorstellen, vertelt Guido. “Starten met deze baan vond ik heel spannend: ga ik dit leuk vinden? Voor zover het kon had ik me online ingelezen in de organisatie en functie, maar ik begon met relatief weinig verwachtingen aan mijn eerste werkdag. Die verliep gelukkig ontspannen. Bij binnenkomst haalde ik mijn laptop en werktelefoon op. Samen met andere startende collega’s kreeg ik uitleg over hoe alle systemen werken. Eenmaal op mijn werkplek ging ik aan de slag met de inhoud.”

Zijn collega’s hadden goed nagedacht over hoe ze dit het beste konden aanpakken. “Begin bij het begin, was het idee. Namelijk bij het eerste contactmoment tussen de pupil en Nidos: de aankomst in Ter Apel. Daar worden de eerste formulieren ingevuld, die wij vervolgens checken en verwerken. Hier hield ik me in mijn eerste werkweken voornamelijk mee bezig. Ik kreeg dus niet in één keer van alles op mijn bordje, maar kon de werkzaamheden stapsgewijs oppakken en uitbreiden. Dat vond ik heel prettig. Het gaf een hoop inzicht en heeft me helpen begrijpen waarom we doen wat we doen.”

Een warme club mensen

“Wat er in positieve zin uitsprong die eerste week? Dat ik op zo’n rustige, fijne manier ben opgevangen door collega’s. Ze gaven veel uitleg en legden geen druk op me, dat was harstikke fijn. Per dag werd bekeken wie me zou begeleiden en inwerken. Met vragen kon ik bij iedereen terecht. Ons team bestaat uit 11 à 12 man, echt een warme club mensen. Er zijn nog meer collega’s die relatief kortgeleden zijn gestart; dat is fijn. Als nieuweling snap je soms beter waar de ander moeite mee heeft, want je hebt zelf net die stappen doorlopen. Daardoor kun je elkaar goed helpen.”

Een kleine bijdrage leveren

Zijn er ook dingen die hem verrast hebben, of die anders zijn dan hij van tevoren had verwacht? “Dat het werk, de schrijnende verhalen, de emoties, toch zo dichtbij komen. Dat merkte ik in de eerste paar weken al. Ik heb tenslotte geen direct contact met jeugdbeschermers of pupillen—daardoor had ik verwacht dat ik er wat verder vanaf zou staan. Bij de intake in Ter Apel wordt bijvoorbeeld een foto gemaakt, die met het formulier wordt meegestuurd. Dan zie ik die kleine hummeltjes die met hun zus, broer of tante zijn meegereisd. Soms zijn ze even oud als mijn eigen kinderen. Zo’n besef neem je wel mee naar huis. Ook krijgen we een hoop stukken te zien waarin de uitgebreide verhalen van de jongeren zijn vastgelegd. Die zijn vaak ernstig en triest. Aan de andere kant is het fijn dat je een bijdrage kunt leveren aan hun geluk, hoe klein die misschien ook is.”

“Ook zijn de werkzaamheden veel afwisselender dan ik had verwacht. Omdat ik me bezighoud met administratie zijn er veel ‘vaste’ dingen die je doet. Maar er zijn zoveel afwijkingen of bijzonderheden, dingen die je toch net even anders moet aanpakken. Geen enkele dag is hetzelfde. Dat vind ik heel positief.”

Veelzijdig, leuk en uitdagend

Inmiddels heeft Guido zijn draai bij Nidos helemaal gevonden. “Ik weet steeds meer, ik begrijp steeds meer—het wordt steeds leuker. Alles is goed geregeld bij Nidos. Ze proberen het werk zo fijn mogelijk voor je te maken. Wat is je thuissituatie? Wil je thuiswerken? Hoe kun je die verdeling het beste inrichten? Over zulke vragen denken ze graag met je mee. En zoals ik al zei: het team is heel gezellig. We zijn laatst uit eten gegaan met z’n allen; zo leer je elkaar nog beter kennen. Een fijne band met collega’s is voor mij heel belangrijk. De baan en de organisatie kunnen nog zo leuk zijn: als de sfeer onderling niet goed is, kan al het andere me gestolen worden.”

“Kom je werken bij Nidos en wil je meer weten over de doelgroep? Dan raad ik je aan om documentaires te kijken. Op de NPO is bijvoorbeeld ontzettend veel te vinden. Dat ontdekte ik pas toen ik hier al werkte, maar had ik graag willen weten voordat ik startte. Zo begrijp je beter wat je doet, waarom je iets doet en voor wie je het doet. Twijfel je nog of je bij Nidos wilt werken? Dan zou ik zeggen: doen! Het werk is verrassend veelzijdig, leuk en uitdagend. Daarbij heb je echt het gevoel dat je iets doet voor een ander, dat je iets kunt betekenen voor kinderen. Dat geeft een bijzondere vorm van voldoening.”

Nieuwsgierig naar werken bij Nidos?

Meer weten over werken bij Nidos? Bekijk hier onze openstaande vacatures. We horen graag van je!