Van stagiair naar jeugdbeschermer
Toen Talin besloot bij Nidos te solliciteren, was de organisatie haar niet nieuw. In 2010 en 2011 liep ze er stage tijdens haar opleiding Social Work. “Ik voelde toen al dat het werk bij me past. Ik ben van origine Armeens, geboren in Irak en daar tot mijn zevende opgegroeid. Mijn achtergrond sluit daardoor goed aan bij een deel van de jongeren die Nidos ondersteunt; dat is mooi meegenomen. Maar destijds was er geen perspectief om bij Nidos te werken; de instroom van vluchtelingen liep terug.” Daarom ging ze aan de slag als begeleider op een woongroep. “Die baan was niets voor mij, ik vond het eentonig. Ik stond constant op de groep, met dezelfde kinderen. Na een jaar besloot ik nog een kans bij Nidos te wagen. Even later kon ik starten.”
Naast de jongere staan
“Een jongere die onder voogdij van Nidos staat, kan op verschillende plekken verblijven,” legt Talin uit. “Kinderen onder de 15 jaar plaatsen we vrijwel altijd in een cultuurgezin; een oudere jongere woont vaak op een COA-locatie of een klein- of grootschalige woongroep. Als jeugdbeschermer heb ik mijn eigen caseload: een aantal jongeren dat ik begeleid. In mijn geval zijn dat vooral jongeren die in cultuurgezinnen wonen of die onder toezicht zijn gesteld. De caseload van mijn collega’s is vaak nog gevarieerder; die afwisseling is fijn. Niet elke casus is namelijk even intensief.”
“Als jeugdbeschermer draait het er echt om dat je naast de jongere gaat staan: wat heeft hij nodig? Toch begeleid ik niet alleen de jongere, maar ook het cultuurgezin waar hij woont: voor beide moet ik een stukje aandacht hebben. Eigenlijk ben ik meer een casusregisseur dan een jeugdbeschermer. Ik houd alle ballen in de lucht: wie gaat wat doen om ervoor te zorgen dat de jongere stabiel blijft? Soms loop ik tegen een situatie aan waar ik niet goed uitkom: een jongere klikt bijvoorbeeld niet met het gezin, het past niet, er is geen match—dan moet er iets gebeuren. In zo’n geval vraag ik hulp aan collega’s, zoals een jeugdbeschermer Opvang Wonen en Gezin (OWG): die werft gezinnen, screent ze en matcht ze met de jongeren. Samen gaan we in gesprek met het gezin en de jongere. Komen we er dan nog niet uit? Dan vraag ik een van onze gedragswetenschappers om mee te denken. We doen het echt samen; we proberen met elkaar de beste oplossing voor de jongere te vinden. Ook wanneer er geen perfecte oplossing bestaat—of misschien wel juist in die gevallen.”